http://matkapogodzinach.blox.pl/html
Czas jesienno zimowy to czas większego narażenia na infekcje ze względu na zimno, wilgoć panującą na powietrzu a suchość i gorąco w przegrzanych mieszkaniach.
W tym okresie nasza rodzina potrzebuje dobrego wsparcia układu odpornościowego, co możemy zapewnić każdego dnia poprzez odpowiednie żywienie, aktywność fizyczną, odpowiednią ilość snu i pielęgnowanie wilgotności i temperatury w naszych domach mieszkalnych….
Z wymienionych aspektów jednym z najważniejszych jest żywność. Żywność może być dla nas lekarstwem i najlepszą profilaktyką zdrowia. Żadna tabletka medykamentu czy suplementu nie zastąpi naturalne zdrowego żywienia.
Jesienią i zimą jedzmy ciepłe posiłki z dodatkiem świeżych ziół i przypraw które będą działać rozgrzewająco ale i też będą działać przeciw wirusowo, bakteryjnie…
Poniedziałek
Śniadanie
Owsianka gotowana na wodzie z płatkami migdałowymi , siemieniem lnianym, suszonymi morelami na słońcu i owocami goi z dodatkiem cynamonu cejlońskiego
Kawa zbożowa z mlekiem ryżowym
II Śniadanie
Torttila z pełnego ziarna z rukolą lub zieloną sałatą, czerwoną fasolką i grilowaną kolorową papryką z dipem chrzanowo jogurtowym
Sok świeży z marchewki z odrobiną kłącza imbiru
Obiad
Zupa dyniowa z kurkumą i imbirem posypana prażonym słonecznikiem
II danie
Ryż brązowy z potrawką z ciecierzycy, papryki, bakłażana i cebuli Podwieczorek
Zapiekane jabłka z cynamonem, amarantusem i migdałami i marmoladą śliwkową bez cukru Kolacja
Kasza gryczana z olejem lnianym z kiszonym ogórkiem i pieczonym burakiem z serkiem kozim.
Herbata rumiankowa
Wtorek
Śniadanie
Herbata imbirowo miodowa
Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb orkiszowy na zakwasie
II danie
Bułka z ziarnami z humusem i ogórkiem kiszonym
Sok jabłkowo buraczany
Obiad
Zupa krupnik na wywarze warzywnym z kaszą jęczmienną II danie naleśniki ze serem i szpinakiem na ostro
Podwieczorek
Kisiel z soku malinowego z pokrojona gruszką
Kolacja
Zapiekane ziemniaczki i babtaty z oliwą z oliwek, rozmarynem, kolorowym pieprzem. Brokuła parowana posypana prażonym ziarnem sezamu
Herbata z dzikiej róży
Środa
Śniadanie
Napój miodowo cytrynowy z dodatkiem kurkumy
Kasza jaglana z duszonym jabłkiem płatkami migdałowymi i cynamonem
II Śniadanie
Bułka z ziarnami serek biały z kiełkami rzodkiewki, sałatą Garść prażonych nerkowców z rodzynkami
Obiad
Barszcz czerwony z Jasiem
II śniadanie
Pierogi z zieloną soczewicą i czosnkiem
Podwieczorek
Talarki ryżowe z tahini i melasą z karobu
Kolacja
Bakłażan grilowany zapiekany z kaszą jaglaną i papryką czerwoną polany sosem pomidorowym i posypany serem żółtym
Herbata z melisy
Czwartek
Śniadanie
Owsianka z siemieniem lnianym, z gruszką i cynamonem z dodatkiem jogurtu naturalnego. Posypana sezamem prażonym
II Śniadanie
Muffinki z startymi warzywami
Sok wyciskany z owoców cytrusowych z dodatkiem goździków
Obiad
Zupa porowa krem z grzankami
II danie
Kasza gryczana z olejem lnianym, kotlety z fasoli, buraczki na ciepło
Podwieczorek
Sezamki na miodzie
Kompot z jabłek i cynamonem
Kolacja
Tosty z masłem z awokado i czosnkiem i duszonymi pomidorami Hebrata melisa z jabłkiem
Piątek
Śniadanie
Bułka z ziarnami z pastą z jajek ze szczypiorkiem. Herbata roiboos
II Śniadanie
Naleśniki z duszonymi owocami z cynamonem i goździkiem
Obiad
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i ziemniakami
II danie Tarta ze szpinakiem, czosnkiem i serem mozarellą Kolacja
Makaron pełnoziarnisty z pesto z bazylii, nerkowców….
Sobota
Śniadanie
Granola z mlekiem migdałowym
II śniadanie
Koktajl z świeżego ananasa, mango z imbirem i kurkumą
Obiad
Zupa z soczewicy czerwonej z komosą ryżową
II Danie
Ziemniaki, kotlet z selera w panierce, groszek zielony z marchewką
Podwieczorek
Gotowana gruszka w przyprawach korzennych polana gorzką czekoladą
Kolacja
Kluseczki ziemniaczano dyniowe z surówką z surówką z czerwonej kapusty
Niedziela
Śniadanie
Kasza jaglana z migdałami polana musem z mrożonych borówek i jogurtem naturalnym Herbata cynamonowa
II śniadanie
Chleb orkiszowym z serem białym i miodem Herbata imbirowa
Obiad
Zupa brokułowa krem z prażonymi pestkami dyni
II Danie
Nadziewane papryki z kaszami i duszonymi warzywami w sosie pomidorowym Podwieczorek
Ciasto migdałowe ze skórką pomarańczy
Kolacja
Bułeczki nadziewane z duszonymi warzywami i zapiekane z serem
Emilia Lorenc – diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny, MACSLM, NTOI, łączy w swojej pracy starożytną mądrość medycyny naturalnej i nowoczesne odkrycia medycyny akademickiej. Na co dzień dba wraz z mężem lekarzem o zdrowie całych rodzin w Polsce i poza jej granicami (lorencmedical.com). Prowadzą Fundację Instytut Medycyny Integracyjnej, w ramach której realizują kampanię na rzecz naturalnej diety w przedszkolach „Zdrowy Przedszkolak”